Toekomstige intelligentie: Overleeft het kantoor de pandemie?

Toekomstige intelligentie: Overleeft het kantoor de pandemie?

Gaan we in de toekomst terug naar kantoor of blijven we van thuis uit werken? Zullen we onze collega’s gewoon digitaal ontmoeten? De werkplaatsstrategen van COOR Advisory zijn ervan overtuigd dat het kantoor ook in de toekomst een belangrijke rol zal blijven spelen – als ontmoetingsplaats voor innovatie en het opbouwen van relaties.

‘To be or not to be’ – dat is de vraag die velen zich tegenwoordig stellen over het kantoor. Maar het antwoord is niet zo zwart-wit volgens Josefine Mordenfeld, die verantwoordelijk is voor Coor Advisory, COOR’s unit die zich richt op de ontwikkeling van werkplaatsen van de toekomst.

Werken op kantoor zal ook in de toekomst blijven bestaan, maar de reden waarom je ernaartoe gaat zal enigzins veranderen. Werknemers gaan waarschijnlijk naar kantoor omdat ze het willen en nodig hebben, niet langer omdat het moet of omdat het iets is dat ze gewoonlijk doen. Flexibiliteit zal het sleutelwoord zijn en de meeste mensen zullen in afwisselend werken, zowel vanuit huis als vanuit één kantoor, of een heel andere plaats.

Josefine Mordenfeld en haar team hebben de ontwikkelingen tijdens de pandemie en de reacties van mensen op de veranderde manier van werken op de voet gevolgd. De eerste keer voelden de meeste mensen dat het mogelijk was om thuis te werken, ze dachten dat de pandemie snel voorbij zou zijn. In het najaar, toen de pandemie al meer dan zes maanden aan de gang was, was het ministerie van Binnenlandse Zaken echter niet meer zo functioneel.

Volgens de studies heeft thuiswerk het beste gewerkt voor mensen die toegang hebben tot hun eigen studeerkamer met goede apparatuur en digitale tools. Deze mensen ervaren een verbeterde balans tussen werk en privé met meer tijd voor familie en hobby's. Voor hen is de stress afgenomen en veel mensen die in grootstedelijke gebieden wonen, besparen dagelijks één tot twee uur reistijd. Ze waarderen ook de flexibiliteit die thuiswerk biedt, dat ze zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken.

Voor anderen was thuiswerk veel uitdagender. Mensen die de werkplek als belangrijk sociaal platform zien, hebben het gemist om naar kantoor te komen. Dan gaat het natuurlijk om wat voor werkomgeving je thuis hebt. We hebben gezien dat jongeren, die in veel gevallen klein wonen en misschien met iemand anders moeten rekening houden ivm werkruimte of stilte voor digitale vergaderingen, zich het meest op hun gemak voelen om thuis te werken.