• Contact
  • Language / Site

    Languages

    Sites

Toekomstige intelligentie: Overleeft het kantoor de pandemie?

Gaan we in de toekomst terug naar kantoor of blijven we van thuis uit werken? Zullen we onze collega’s gewoon digitaal ontmoeten? De werkplaatsstrategen van COOR Advisory zijn ervan overtuigd dat het kantoor ook in de toekomst een belangrijke rol zal blijven spelen – als ontmoetingsplaats voor innovatie en het opbouwen van relaties.

‘To be or not to be’ – dat is de vraag die velen zich tegenwoordig stellen over het kantoor. Maar het antwoord is niet zo zwart-wit volgens Josefine Mordenfeld, die verantwoordelijk is voor Coor Advisory, COOR’s unit die zich richt op de ontwikkeling van werkplaatsen van de toekomst.

Werken op kantoor zal ook in de toekomst blijven bestaan, maar de reden waarom je ernaartoe gaat zal enigzins veranderen. Werknemers gaan waarschijnlijk naar kantoor omdat ze het willen en nodig hebben, niet langer omdat het moet of omdat het iets is dat ze gewoonlijk doen. Flexibiliteit zal het sleutelwoord zijn en de meeste mensen zullen in afwisselend werken, zowel vanuit huis als vanuit één kantoor, of een heel andere plaats.

Josefine Mordenfeld en haar team hebben de ontwikkelingen tijdens de pandemie en de reacties van mensen op de veranderde manier van werken op de voet gevolgd. De eerste keer voelden de meeste mensen dat het mogelijk was om thuis te werken, ze dachten dat de pandemie snel voorbij zou zijn. In het najaar, toen de pandemie al meer dan zes maanden aan de gang was, was het ministerie van Binnenlandse Zaken echter niet meer zo functioneel.

Volgens de studies heeft thuiswerk het beste gewerkt voor mensen die toegang hebben tot hun eigen studeerkamer met goede apparatuur en digitale tools. Deze mensen ervaren een verbeterde balans tussen werk en privé met meer tijd voor familie en hobby's. Voor hen is de stress afgenomen en veel mensen die in grootstedelijke gebieden wonen, besparen dagelijks één tot twee uur reistijd. Ze waarderen ook de flexibiliteit die thuiswerk biedt, dat ze zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken.

Voor anderen was thuiswerk veel uitdagender. Mensen die de werkplek als belangrijk sociaal platform zien, hebben het gemist om naar kantoor te komen. Dan gaat het natuurlijk om wat voor werkomgeving je thuis hebt. We hebben gezien dat jongeren, die in veel gevallen klein wonen en misschien met iemand anders moeten rekening houden ivm werkruimte of stilte voor digitale vergaderingen, zich het meest op hun gemak voelen om thuis te werken.

We zullen in de toekomst in grotere mate vanuit huis werken en bestaande trends op de werkplek versnellen.

Josefine Mordenfeld, Verantwoordelijk Coor Advies

Wat ontbreken mensen over het algemeen op kantoor?

De energie die ontstaat in meetings met anderen, het praten onder het genot van een kopje koffie, vragen stellen en het opdoen van nieuwe ideeën! Wij zijn van mening dat het nodig zal blijven om een fysieke werkplaats te hebben waar mensen elkaar ontmoeten, om de samenwerking te bevorderen en de bedrijfscultuur op te bouwen en te behouden. Bedrijven moeten investeren in een aantrekkelijk kantoor waar werknemers naartoe willen, anders bestaat het risico dat welzijn, betrokkenheid en cohesie afnemen, wat weer een negatief effect heeft op de productiviteit.

Volgens Josefine Mordenfeld is de werkplaats het belangrijkst voor nieuw aangeworven mensen en degenen die recent op de arbeidsmarkt zijn terechtgekomen, omdat studies aantonen dat kennisoverdracht het beste is wanneer we elkaar fysiek ontmoeten.

Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

"Het kantoor van de toekomst is een omni-revival, dat wil zeggen een naadloze en geïntegreerde ervaring die zowel de digitale manier van werken als het fysieke kantoor omvat. Het is belangrijk dat u uzelf herkent en dezelfde ervaring en indruk van uw organisatie krijgt, of dit nu digitaal of fysiek is.”

Degenen die nog steeds in mobiele kantoren zitten, zullen moeten heroverwegen en overstappen op een flexibelere manier van werken om aan de verwachtingen van werknemers te voldoen en een kosteneffectief kantoor te behouden, meent Josefine Mordenfeld.

"We geloven ook in de fysieke werkplek als service-, ervarings- en culturele drager. Bedrijven zullen waarschijnlijk in de toekomst meer middelen en energie steken in het creëren van precies dat.” Maar Josefine Mordenfeld en haar team benadrukken dat er geen one-size-fits-all oplossing is.

Hoe creëer je het kantoor van de toekomst?

Voordat u van kantoor verandert, is het belangrijk om een grondige analyse te maken van de behoeften van de organisatie en medewerkers - gebruik feiten en metingen. Het belangrijkste is niet altijd coole omgevingen – maar een aantrekkelijke, duurzame en functionele werkplek die welzijn, creativiteit, vergaderingen en innovatie stimuleert. Een plek waar de medewerker naar verlangt en graag naar toe wil.